André Kemps

Mijn vader André Kemps  (1921 – 2006) had van zijn veel oudere zussen de bijnaam Mannie gekregen. Hij was dol op de atlas en bij de familie Kemps in Oss was dan ook “Mannie vat d’n atlas” geregeld te horen. De atlas uit 1936 was heilig en ook bij ons thuis lag hij vaak op tafel.

Door de naderende oorlog had mijn vader niet kunnen studeren wat hij wilde (Geneeskunde) en is hij uiteindelijk naar de Tropische Landbouwschool in Deventer gegaan, alwaar hij 12 talen moest leren om zich in onze wingewesten verstaanbaar te kunnen maken bij het toekomstige personeel. Mijn vader is uiteindelijk nooit in de tropen geweest. Dit had alles te maken met de rol die hij als tolk in de frontlinies in de nadagen van de oorlog bij het Engelse leger (Desert Rats) had vervuld. Zoveel oorlogsellende meegemaakt, dat wilde hij nooit meer meemaken. Toen hij klaar was met zijn opleiding kon hij zo in Indië beginnen. Bij het lezen van het contract van een bedrijf dat hem een baan aangeboden had, bleek dat hij bereid moest zijn om onder de wapenen te gaan voor het vaderland. Hij had goed door dat in Indië een vrijheidsstrijd gevoerd zou gaan worden, waarop hij heeft besloten er niet naar toe te gaan. De uitkomst stond toch al vast, was zijn overtuiging en hij kreeg gelijk.

Het rijtje eilanden in Indonesië is ons echter met de paplepel ingegoten. Toen ik in 1990 in mijn eentje naar Sumba ging vroeg mijn vader of dat te maken had met het zo vaak opgedreunde rijtje eilanden, want wie gaat er nou toch naar Sumba? Wie weet…. saya tidak tahu!

Mijn vader inspireert mij bij deze verzameling ook op een andere manier. Hij is de uitvinder van zoutloos vlees dat toch zout smaakt. Deze uitvinding is gepatenteerd geweest in vele landen. Om dat voor elkaar te krijgen heeft hij jarenlang allerlei onderzoek gedaan. Wij zijn dan ook opgevoed met de slogan “Eén seconde inspiratie zorgt voor heel veel transpiratie”.  Het loonde destijds beslist de moeite, dus ga er nu voor!  Dat hoor ik hem, als ware grondlegger, nu zeggen!

 

Één reactie op “André Kemps

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.